Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Plodí dnešní doba lidi bez vlastností? Putování leklé ryby odpovídá s pomocí Kundery i Ouředníka

Lucie Vaňková. Foto: Jan Křikava
Lucie Vaňková. Foto: Jan Křikava

Absurdní zápletka, ironický humor a trocha generačně zabarvené společenské kritiky – to jsou hlavní ingredience poměrně odvážné knižní prvotiny scenáristky a začínající spisovatelky Lucie Vaňkové. Její třísetstránkový román zaujme už svým názvem Putování leklé ryby a podobně neobvyklé je i rybí jméno hlavního hrdiny – Ištván Jeseter.

Ačkoliv je kniha vydaná v nakladatelství Argo autorčiným prozaickým debutem, jednatřicetiletá Lucie Vaňková (rozená Palkosková) má s psaním již bohaté zkušenosti. Nejenže vystudovala žurnalistiku na FSV UK a následně scenáristiku a dramaturgii na FAMU, ale vyzkoušela si i práci v reklamní agentuře nebo psaní knižních recenzí.

Těžiště její dosavadní tvůrčí dráhy představuje ovšem scenáristika – jak se dočteme v jejím medailonku, podílela se na přípravě „nekomerčních filmů a komerčních seriálů“.

Z literárního hlediska je bezesporu zajímavější první ze zmíněných kategorií, do které spadá kupříkladu její adaptace románu Jaroslava Rudiše Konec punku v Helsinkách (oceněná v roce 2016 na FAMUfestu jako nejlepší nerealizovaný scénář), spolupráce na scénáři aktuálně natáčeného filmu Citlivý člověk podle stejnojmenného románu Jáchyma Topola nebo adaptace románu Jana Němce Dějiny světla. Už z toho výčtu je patrné, že autorčiny vlastní spisovatelské ambice mají dosti hluboké kořeny, což jen potvrzuje množství literárních odkazů v jejím románu.

Dospělý nepopsaný list

Protagonistou příběhu je sice již zmíněný Ištván Jeseter, ale v díle prodchnutém duchem postmoderny sehrávají důležitou roli kupříkladu Milan Kundera nebo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější