Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Konec obálek s penězi, nebo doplatky všude jako u zubaře? Rozebíráme možnosti Válkova plánu na nadstandardy

Foto: Gabriel Kuchta Deník N
Foto: Gabriel Kuchta Deník N

Ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) se stále nedaří prosadit zavedení nadstandardů, tedy jeho hlavní a vlastně jediné velké téma, se kterým šel už do voleb. Naposledy se v sobotu nechal slyšet, že je chce opět vrátit do hry – byť hned v neděli svůj výrok mírnil. Jak by ale taková změna mohla vypadat, pokud by se ji vláda přece jen rozhodla zavést? Přeměnily by se dosavadní úplatky za lepší péči v oficiální platby? Nebo by se dosud standardní péče stala nadstandardem?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

O možnosti připlácet si za lepší péči Válek mluvil už dlouho předtím, než se stal ministrem. A i když už je v úřadu skoro rok, zatím se nenašla vhodná chvíle pro tak velkou změnu.

Kvůli rekordní inflaci a drahým energiím se dostává do finančních problémů čím dál více lidí. Že by si v takové situaci měli pacienti začít připlácet i za zdravotní péči, která byla dosud „zdarma“? Pro vládu s klesajícími preferencemi neprůchozí věc.

Nápad ministra Válka přitom podpořili i někteří jeho koaliční partneři. Senátor ODS Roman Kraus se stal šéfem pracovní skupiny k nadstandardům, poslanec Jan Skopeček (ODS) opakovaně mluvil o vyšší spoluúčasti pacientů.

Za celý rok ovšem nikdo z politiků nepřišel s konkrétním plánem, jak by taková zásadní změna měla, byť jen teoreticky, vypadat.

Na toto téma zazněly zatím jen dílčí „výkřiky“. Od nejmírnějšího Válkova návrhu, aby se lidé mohli připojistit na nadstandardní preventivní prohlídky, až po Krausův poměrně radikální plán, podle kterého by se pacienti s dražším pojištěním mohli dostat k některým lékařům dříve. Premiér Fiala ale koncem léta jakékoliv nápady na nové platby ve zdravotnictví zarazil s tím, že se nic podobného zavádět nebude.

Nadstandardy už tu byly. Co přinesly?

Proto bylo docela překvapivé, když ministr Válek o víkendu na sjezdu TOP 09 bez větších podrobností řekl, že „chce opět vrátit do hry nadstandardy“. Válkův nápad vyvolal silný odpor zdravotnických odborů i některých koaličních politiků. Ministr tak hned v neděli večer dodal, že nic konkrétního zatím nechystá, protože šlo jen o vnitrostranickou diskusi.

Jenže

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější