Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jsme v minusu, pošlete další peníze, vyzval příznivce Vrabel. Dary na demonstrace musí vysvětlovat policii

Pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel. Foto: Jan Moláček, Deník N
Pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel. Foto: Jan Moláček, Deník N

Policie prověřuje finanční toky kolem pořádání protivládních demonstrací. Oznámil to jejich organizátor Ladislav Vrabel, který podle svých slov musel policistům předložit soupis darů i výdajů. Své příznivce vyzval, aby poslali další peníze, protože prý nemá na daň z příjmu, kterou bude muset ze všech příspěvků uhradit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Svolavatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel oznámil, že policie prověřuje dary, které na pořádání protestů od lidí dostává.

„Podařilo se mi spočítat, jak jsme na tom s penězi, dostal jsem to za úkol od policie,“ řekl Vrabel ve videu na Facebooku s tím, že vyšetřovatelé prověřují podezření z podvodu. „Musím vysvětlovat všechny peníze, které přišly, a všechny, které odešly,“ dodal.

Policie v Jihočeském kraji, kde má Ladislav Vrabel bydliště, potvrdila bez konkrétních podrobností, že dary na protivládní demonstrace prověřuje.

„Jeden případ, který by odpovídal vašemu dotazu, skutečně prověřujeme. Více informací zatím není možné sdělit,“ napsal Deníku N tamní policejní mluvčí Jiří Matzner.

Vrabel se zhruba před měsícem rozhádal s druhým organizátorem Jiřím Havlem. Na toho je napsaný transparentní účet, kam lidé peníze posílali. Od té doby Vrabel vybírá peníze na transparentní účet své ženy. Sám dary přijímat nemůže, protože je v insolvenci.

Na účtu Vrabelovy manželky jsou i výdaje, u kterých není na první pohled jasná souvislost s demonstracemi konanými v Praze. Například čtyřtisícová platba kartou u 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Protivládní protesty

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější