Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rekordní zájem o Hrad. Do prezidentských voleb se přihlásilo 21 uchazečů

V lednových prezidentských volbách budou mít voliči široký výběr. Do klání o Hrad se ministerstvu vnitra přihlásil rekordní počet kandidátů. Do úterní 16. hodiny, kdy končila lhůta pro odevzdání registrací, se úřadu přihlásilo celkem 21 uchazečů. Reálnou šanci kandidovat má více než deset z nich.

V poslední možný den se na ministerstvo dostavili minimálně tři kandidáti –⁠ matematik Karel Janeček, odborář Josef Středula a podnikatel Karel Diviš. Všichni následně oznámili, že disponují dostatečným počtem občanských podpisů, aby do voleb mohli jít.

Janeček řekl, že dokázal sesbírat 73 tisíc podpisů, Diviš získal necelých 62 tisíc občanských nominací a Středula zhruba 60 tisíc, kandidovat ale bude s podporou 11 senátorů. Tito tři se tak mohou, pokud ministerstvo vnitra jejich registraci po kontrole podpisů přijme, zařadit do širokého pelotonu lidí, kteří chtějí o nejvyšší post v zemi zabojovat.

V předchozích dvou prezidentských volbách se o hlasy voličů v prvním kole ucházelo vždy shodně devět kandidátů. I když resort vydá konečné rozhodnutí o legitimních kandidátech až 25. listopadu, již nyní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější