Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Na Hrad chce 21 lidí. Kdo však má dostatek podpisů?

Ani podnikatel Karel Diviš se nezapomněl zvěčnit s krabicemi. Zdroj: Karel Diviš
Ani podnikatel Karel Diviš se nezapomněl zvěčnit s krabicemi. Zdroj: Karel Diviš

V USA se dnes otevřely volební místnosti. Voliči v nich rozhodnou, kdo ovládne Sněmovnu a Senát. A v Česku se mezitím rýsují adepti, kteří chtějí ovládnout Pražský hrad. Dnes se jich ministerstvu vnitra přihlásilo 21, z nich ale ještě část kvůli formálním nedostatkům odpadne. A ty, kteří zbydou, čekají čtyři úskalí.

Hlavní události dne vybrala a okomentovala Adéla Karásková Skoupá.

Dvacet jedna uchazečů

V pomalu se rozjíždějící prezidentské kampani přišel první významnější milník – do dnešního dne měli kandidáti odevzdat na ministerstvu vnitra podpisové archy a tím oficiálně předložit svou kandidaturu.

Do souboje o nejvyšší ústavní funkci v zemi se přihlásilo 21 kandidátů. To ale ještě neznamená, že se všichni 13. a 14. ledna zúčastní prvního kola prezidentské volby. Finální soupisku kandidátů na Pražský hrad úřad oznámí až po kontrole podpisů, tedy 25. listopadu, jak upozorňuje v ranním článku kolega Honza Tvrdoň.

Dnes tak ještě poslední kandidáti sdíleli na sociálních sítích fotografie, jak nesou krabice nebo obálky s archy na ministerstvo. Na poslední chvíli je odevzdali:

Šéf odborářů Josef Středula podle svých slov posbíral přes 62 tisíc podpisů občanů a podpořilo jej také 11 senátorů.
Podnikatel Karel Janeček tvrdí, že shromáždil přes 73 000 podpisů občanů.
Podnikatel Karel Diviš na Instagramu oznámil, že odevzdal 61 600 podpisů občanů.

Někdejší náčelník generálního štábu Petr Pavel a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová už dříve podle svých slov předložili archy se zhruba 80 tisíci podpisů. Podnikatel Tomáš Březina jich údajně odevzdal 73 tisíc. Dostatečnou podporu od zákonodárců získal bývalý premiér Andrej Babiš, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer či bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Dostatečnou podporu pro kandidaturu naopak nezískal komunista Josef Skála. Podpisy, které nasbíral, údajně spálí. Ani podnikatel Josef Roušal na prezidenta kandidovat nebude. Muž, který provozuje dětský park Krtkův svět, jehož fungování prošetřuje policie, tvrdí, že získal sedm podpisů od senátorů, což pro kandidaturu nestačí. Přihlášku nakonec nepodala ani bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

K prezidentské kandidatuře se přihlásili:

Petr Pavel
Danuše Nerudová
Andrej Babiš
Pavel Fischer
Marek Hilšer
Josef Středula
Tomáš Zima
Karel Janeček
Jaroslav Bašta
Denisa Rohanová
Karel Diviš
Tomáš Březina

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí zaevidoval 21 volebních účtů uchazečů o úřad hlavy státu včetně těchto:

Hynek Blaško
Libor Michálek
Lumír Láska
Ivan Smetana

Další přihlášené nechce ministerstvo jmenovat, jelikož kandidaturu veřejně neoznámili.

Jak ale popisuje Honza Tvrdoň, kandidáti se v kampani budou muset vypořádat se čtyřmi faktory. Zaprvé, počet kandidátů je rekordní – v minulých dvou prezidentských volbách se o hlasy voličů ucházelo shodně devět osobností, nyní bude finální sestava čítat deset, možná i dvanáct kandidátů. To může znamenat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější