Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čínská laboratoř řešila podle amerického experta před vypuknutím covidu bezpečnostní incident. Co to říká o původu pandemie?

Wuchanský virologický institut. Možná se to stalo, možná ne, ale je dost pravděpodobné, že jednou z takové přívětivé budovy uteče něco, co se nám opravdu nebude líbit. Foto: Ureem2805, Wikimedia, CC BY-SA 4.0
Wuchanský virologický institut. Možná se to stalo, možná ne, ale je dost pravděpodobné, že jednou z takové přívětivé budovy uteče něco, co se nám opravdu nebude líbit. Foto: Ureem2805, Wikimedia, CC BY-SA 4.0

Unikl z laboratoře, nebo se na člověka přenesl z volně žijících netopýrů? Diskuse o původu viru SARS-CoV-2 stále nekončí. Chybí odborníci, kteří by nebyli ve střetu zájmů, chybí data a dobrá vůle. Jediné, čeho je nadbytek, jsou domněnky.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kde se vzal typ koronaviru, který do roku 2020 nikdo neznal – však se mu také zpočátku říkalo „nový koronavirus“, než dostal jméno SARS-CoV-2 –, pak se zničehonic objevil v čínském městě Wu-chan, odtamtud se rozšířil do světa a obrátil ho vzhůru nohama? Ve hře jsou dvě hypotézy: buď přenos na člověka z volně žijícího zvířete, nebo únik viru z laboratoře. Jen jedna z nich je pravdivá, jenže stále nevíme, která to je.

Spor o původ viru probíhá od samého počátku pandemie. Zastánci jedné i druhé verze občas přicházejí s novými argumenty. Nejnovější vývoj představuje zpráva amerického senátora Richarda Burra (republikán ze Severní Karolíny). Jeho tým dospěl k závěru, že nejpravděpodobnější („most likely“) příčinou pandemie covidu je nehoda, k níž došlo v čínské vědecké laboratoři.

Tajný jazyk stranických pohlavárů

Zpráva, opatřená na titulní straně velkým znakem Senátu Spojených států, budí dojem, že jde o oficiální sdělení celé horní komory Kongresu. Není tomu tak. Není dokonce ani zprávou celé senátní komise pro zdraví, vzdělání a sociální otázky (Health, Education, Labor and Pensions – HELP), jejímž místopředsedou Burr je. Jde o čistě osobní iniciativu jednoho senátora.

Na druhou stranu nelze zprávu odbýt jako nekvalitní a motivovanou jen politicky, což o ní říkají někteří komentátoři a vědci názorově blízcí Demokratické straně. Burr měl k dispozici devítičlenný odborný tým, který pracoval po dobu patnácti měsíců. Zveřejněná zpráva je jen stručným výtahem ze shromážděných materiálů. Tým pracoval hlavně s otevřenými zdroji, použil však podklady, s nimiž se dosud nepracovalo, především zápisy z jednání stranických orgánů

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Covid-19

USA

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější