Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Knižní hity Vánoc. O jaké dětské knihy letos napsat Ježíškovi?

Novým titulem Arga je Kluk jménem Vánoce, známý i díky filmové adaptaci Chlapec, kterému říkají Vánoce. Foto: Netflix
Novým titulem Arga je Kluk jménem Vánoce, známý i díky filmové adaptaci Chlapec, kterému říkají Vánoce. Foto: Netflix

Co na rodiče čeká před Vánoci na knižních pultech českých knihkupectví? Ve stínu mezinárodních bestsellerů v Česku vychází spousta dětských knih, které by čtenářské pozornosti neměly uniknout. A kdy jindy než teď, když se blíží Vánoce.

Hitem Vánoc od Arga pravděpodobně bude David Walliams, který se po Nejhorších dětech na světěNejhorších učitelích na světě zaměřil tentokrát na vděčné téma Nejhorších rodičů na světě.

Jednapadesátiletý humorista začal dětské knihy psát před 15 lety. Dnes je z něj celosvětový fenomén, jehož knihy už vyšly v 55 jazycích a celkem se jich celosvětově prodalo 50 milionů výtisků.

Walliams dětské čtenáře v knihách nešetří, což je součástí půvabu titulů o nejhorších dětech i učitelích na světě, o zlotřilých seniorech i milionářských syncích a dalších strašlivých hrdinech.

Z domácích autorů je podle Pokorné z Arga velkým objevem Veronika Valentová, jejíž kniha Meteorit z Mušlovky vyšla v říjnu. Jde o napínavý a originální příběh točící se kolem tajuplných schopností meteoritu, který najde parta dětí v pražském lomu Mušlovka.

Speciál o dětských knihách zahrnuje čtyři texty:

Jak se letos dařilo trhu s dětskými knihami a jaké byly hity nakladatelů?

Jaké letošní dětské knihy jsou nejlepší podle blogerky specializující se na dětskou literaturu?

Jaké knihy z aktuální nabídky doporučují nakladatelé jako své potenciální hity Vánoc?

A co doporučují samy děti ve svých dětských recenzích?

Kelly Barnhillová, které už v Argu vyšla Dívka, která upíjela měsíc, vydá před Vánoci titul Zlobryně a sirotci. „Je to nádherný příběh o dracích, zlobrech a sirotcích, ale hlavně o dobru. Ústřední myšlenkou je podstata dobra: čím víc dáte, tím víc získáte. To je nejlepší kouzlo,“ popisuje knihu Pokorná.

A přímo s tématem Vánoc je spojena kniha Matta Haiga Kluk jménem Vánoce, v níž je Santa Claus ještě dítětem a prožívá velké dobrodružství s elfy i skřítky.

Harry Potter je zpět. Znovu

Nakladatelství Albatros na vánoční trh už vypustilo výpravný oficiální scénář k filmovému hitu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dětské knihy

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější