Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Závod o dotace pro školy se po kolapsu bude opakovat. Bartošovo ministerstvo „klikačku“ jen rozdělí do dvou dnů

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš chce "klikačku" pro školy rozdělit do dvou dnů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš chce „klikačku“ pro školy rozdělit do dvou dnů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ministerstvo pro místní rozvoj se dohodlo se zástupci obcí na řešení problému s dotačními výzvami na peníze pro základní školy. O ně byl mezi zřizovateli škol takový zájem, že systém krátce po spuštění zkolaboval. Nově se výzvy rozdělí do dvou dnů. Zodpovědnost za to, že o úspěchu ve výzvě rozhoduje především rychlost klikání, si mezi sebou přehazují resorty pro místní rozvoj a školství.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zástupci Svazu měst a obcí se včera sešli s ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem (Piráti), který je zároveň vicepremiérem pro digitalizaci. Důvodem byla jejich nespokojenost s průběhem dvou dotačních výzev, které měly poskytnout unijní peníze (dohromady 3,2 miliardy korun) na lepší vybavení základních škol. Obě výzvy zahrnují všechny kraje kromě Prahy.

Krátce po spuštění obou výzev 1. listopadu ve dvě hodiny odpoledne se systém zhroutil a ministerstvo s omluvou oznámilo, že výzvy vyhlásí znovu. Zástupci obcí se snažili svůj projekt do systému nahrát co nejdříve, aby měli jistotu, že budou mezi prvními a část peněz na ně zbude. Systém však obrovský zájem neunesl.

Ti, kteří v „klikačce“ původně uspěli, mají smůlu. „Někomu se podařilo zaregistrovat, někomu ne, pak ten systém spadl, takže i ti, kteří už byli zaregistrovaní, v podstatě teď vypadávají a musí se hlásit znovu. Je tady proto velká nevole z území, máme reakce od starostů. Jsme znepokojeni z toho, že se to nenachystalo správně tak, aby systém vydržel. Prý tam bylo v jeden okamžik přihlášeno

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější