Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Občanská poznávačka aneb poznáte, kdo je z jaké demonstrace?

I tyto ženy byly na jedné z demonstrací. Poznáte na které?
I tyto ženy byly na jedné z demonstrací. Poznáte na které?

Další díl rubriky Za oponou vznikl z facebookového statusu dokumentaristy Jana Látala. A přináší čtenářům zábavný kvíz: poznáte na fotografiích, kdo z demonstrantů je z páteční demonstrace proti vládě a kdo z nedělní proti strachu?

Vždy jsem měl neodolatelnou touhu lidem připomínat, že nehledě na naše rozdílné názory a postoje nás více věcí spojuje, než rozděluje, připomínat nám naše „bratrství“. Snažím se to ostatně už léta dělat ve svých dokumentech i veřejně prospěšných kampaních pro nevládní organizace a kulturní instituce.

A protože mám rád experimenty, a ty sociální obzvlášť, rozhodl jsem se jeden udělat i v současné rozjitřené době, kdy se pro opačný názor častujeme výrazy jako proruský troll, havloid, kolaborant, vítač nebo dezinformátor. Tohle rozdělení světa na my a oni ale dle mé osobní zkušenosti přináší spoustu neštěstí.

Zásadní názorové rozdělení totiž zasáhlo i mou nejbližší rodinu. Když se stane něco podobného, se škatulkami typu proruský troll nebo kolaborant si už nevystačíte. Musíte k sobě hledat cestu. A z mé zkušenosti vyplývá, že to jde. Můžete mít člověka rád, i když s ním bytostně nesouhlasíte.

Proti vládě vs. proti strachu

S tímto vědomím jsem se minulý týden vydal na Václavské náměstí, kde se sešli lidé na dvou demonstracích. Jedné proti vládě (pátek) a jedné proti strachu (neděle). Jako dokumentarista vím, že pohled skrz objektiv není nikdy objektivní. Proto bylo mojí premisou fotit zajímavé lidi, co drží vlajku.

Vznikla tak série portrétů návštěvníků obou demonstrací. Na následujících fotografiích si tak můžete zahrát hru se svými domněnkami a přiřadit lidi správně mezi pátečníky, tedy „proruské trolly, kolaboranty a dezinformátory“ a nedělníky – tedy „havloidy, vítače a lepšolidi“. Znepřátelené skupiny z odvrácených stran vesmíru.

Svůj fotoprojekt jsem pak také zveřejnil na Facebooku s hastagem #NenechmeSeRozdělit. Každý mohl podobně jako tady tipovat a pak si svůj tip ověřit. Nepřekvapilo mě, že lidé často tipovali špatně, stejně tak bych tipoval i já, kdybych nevěděl, na kterém Václaváku jsem stál.

Mám ale naději v to, že poté, co někdo pětkrát špatně tipne tu sympatickou tvář, která přece nemůže být z pátku nebo neděle, přijde pochopení toho, že místo na „kolaboranty“ nebo „sluníčkáře“ kouká jednoduše na lidi. Tam někde se za mě otevírá průzor, kterým je možné porozumět světu.

Pravda a láska a mír

Měl-li bych se tímto průzorem podívat na účastníky obou demonstrací, tedy vidět přednostně to, co je spojuje, pak bych uviděl následující. Obě skupiny spojuje stejný iniciační zážitek, ke kterému se odkazují. Je jím sametová revoluce. Hesla o pravdě a lásce zaznívala dokonce častěji v pátek než v neděli.

„Pátečníci“ stejně jako „nedělníci“ chtějí mír, třebaže cestu k jeho dosažení vidí diametrálně jinak. Obě skupiny milují svoji zemi a svobodu říkat a dělat to, co chtějí. Obě skupiny nemají rádi Babiše, i když nedělníci o poznání více.

Obě skupiny jsou společensky aktivní, zajímá je, co se děje za prahem jejich domu. jsou ochotni něco pro to udělat. Další společné průniky nechám na vás. Jejich nalezení pomůže, když ne k pochopení, alespoň vzájemného respektu.

Potvrzením této myšlenky je skutečnost, že mou občanskou poznávačku sdílí na sociálních sítích obě strany barikády. Já trochu doufám, že to dělají proto, aby své bublině pomohly rozšířit průzor, ve kterém se můžou s druhou stranou alespoň na chvíli uvidět.

A co vy? Jak jste dopadli s tipovačkou? Řešení najdete na konci textu.

Foto 1

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotografie

Za oponou

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější