Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O Most se před volbami bojuje ostrými slovy. Ve „vesnici pro lůzu“ se o Romy postarají neziskovky, navrhuje sdružení

Volební plakát Mostečané Mostu, zdroj: Mostecane.cz
Volební plakát Mostečané Mostu, zdroj: Mostecane.cz

Sdružení Mostečané Mostu vyrazilo do podzimních voleb s jasným cílem: Zřídíme vesnici pro lůzu. Ostré heslo a nápad vytěsnit
„nepřizpůsobivé” z města vzbudily rozruch i ve zbytku Česka. Vychází z programu sdružení, podle kterého by měli být „nepřizpůsobiví” vytěsněni z města. Se stejnou rétorikou před volbami však vyrukovaly i další strany ve městě.

„Mluvíme o tom dlouho. Je to kopie zahraničního modelu, kdy jsou ve velkých městech na předměstí čtvrti, kde žije tahle skupina lidí. Ti tak neobtěžují slušné lidi a žijou si tam nějakým svým způsobem. V podstatě oddělíme slušné od neslušných. Je na tom něco špatného?” vypráví sekretář sdružení František Ryba ze své kanceláře s výhledem na celý Most.

On sám se voleb nezúčastní, dokonce ani nemůže. Bydlí totiž v nedalekém Lomu. I tak má ale na chod strany zásadní vliv. Je totiž zároveň ředitelem a místopředsedou představenstva Stavebního bytového družstva Krušnohor, na jehož základech sdružení vzniklo. SBD Krušnohor má pod sebou zhruba 17 tisíc bytů ve městě, další v přilehlém Litvínově či Janově. Celkově 21 tisíc bytů v lokalitě, která se dlouhodobě potýká s problémy a vyčleňováním části společnosti. Ty družstvo spravuje z několikapatrové centrály v centru Mostu, v jejímž nejvyšším patře sídlí také Ryba.

A právě on stojí za nápadem vytvoření “vesnice pro lůzu.” Tvrdí, že vychází z holandského modelu, který měl vzniknout v Amsterdamu. Tam skutečně od roku 2013 začal existovat systém vyčlěňování lidí, kteří se dlouhodobě chovají nepřizpůsobivě okolnímu prostředí.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Rasismus a xenofobie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější