Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Motory, ložiska a stroje, které Putin potřebuje pro válku, putují do Ruska ze Slovenska

Zničená ruská technika u ukrajinské vsi Kamianka. Foto: ČTK/AP
Zničená ruská technika u ukrajinské vsi Kamianka. Foto: ČTK/AP

Slovensko funguje jako zásobovací sklad pro ruskou armádu. Slovenští celníci pouštějí tisíce kusů zboží, které Rusové mohou využít k výrobě těžkých zbraní.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Začátkem října se do moře u ukrajinského přístavu Oděsa zřítil íránský dron Mohadžer-6. Podle všeho ho používala ruská armáda, která v těchto dnech likviduje ukrajinskou civilní infrastrukturu a zabíjí i civilisty.

Překvapivým zjištěním ukrajinské armády bylo, že íránský dron měl špičkový rakouský motor Rotax 912, který se používá v malých civilních letadlech. Výrobce Rotax okamžitě popřel, že by do Íránu dodával motory, a zahájil vyšetřování.

Jak to souvisí se Slovenskem? Dne 21. dubna letošního roku povolily slovenské celní orgány slovenské společnosti z Prievidze vývoz položky „letecký motor Rotax 912 pro civilní letadla typu DY-K103“ do Íránu.

To je teprve začátek. Slovenský Denník N má k dispozici seznam tisíců různých druhů zboží, které slovenští celníci po vypuknutí války na Ukrajině pustili přímo do Ruska – a které může být použito k výrobě těžkých zbraní. Patří mezi ně ložiska, stroje na výrobu součástí pneumatik, a dokonce i celé motory (rozsáhlý seznam vyvážených zařízení je uveden na konci článku).

Podařilo se nám spojit dovozce některých položek na seznamu s konkrétními výrobci ruské vojenské techniky.

Základní zjištění spočívá v tom, že celníci zřejmě při vydávání potvrzení pro vývoz

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Slovensko

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější