Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (252. den): Vrtulníky na Ukrajině padají rychlým tempem, před raketami se nemají kam schovat

Ruská propaganda zlehčuje ztráty nejmodernější techniky i podobnými fotografiemi. Na snímku nejmodernější typ Ka-52.
Ruská propaganda zlehčuje ztráty nejmodernější techniky i podobnými fotografiemi. Na snímku nejmodernější typ Ka-52.
  • Mají vrtulníky v moderní válce ještě šanci?
  • Z úřadu v okupovaném Chersonu zmizela ruská vlajka. Nevíme, co to znamená.
  • Rusové útočí na několika místech, nejsilněji se prosazují u Vuhledaru.
  • Co se stalo v sobotu v Sevastopolu.
  • Zapojí se Lukašenko do války na Ukrajině přímo? Velmi pravděpodobně ne.
  • Mapy dne – Vuhledar a Bachmut.
  • Videa dne – obraz zkázy v Mariupolu; detailní prohlídka ukořistěného T-90A; jak to vypadá, když Su-25 útočí takovým způsobem, pro který byly zkonstruovány.

Informace v tomto textu jsou shrnutím událostí ze středy 2. listopadu. Aktuální stav na některých místech už může být jiný.

Mají vrtulníky v moderní válce ještě šanci? V posledních týdnech hlásí ukrajinská armáda velký počet zničených ruských útočných vrtulníků Ka-52. Objevilo se ale jen jediné video, které ukazuje trosky tohoto typu včetně mrtvé posádky. I bez toho ale Rusové prokazatelně ztratili v boji až 56 kusů různých typů, včetně 25 nejmodernějších Ka-52. Ukrajinci ztratili dalších 22 (18 zničeno).

Tento týden přišli Rusové u Mykolajivky v Luhanské oblasti o transportní vrtulník Mi-8, a to způsobem, který pozorovatele opět přiměl ke spekulacím o budoucnosti této zbraně na bojišti 21. století, které je (přinejmenším na Ukrajině) poseto moderními přenosnými protiletadlovými raketami. Jedna z nich zničila právě i tento vrtulník.

Zpočátku se spekulovalo, zda je tento Mi-8 skutečně ruský. Jednoznačně ano. Pak se objevily spekulace, že původně patřil běloruské armádě. Nepatřil. Nepotvrzené zprávy zase uvádějí, že v době nehody byl na palubě vysoce postavený důstojník vagnerovců.

Důležitý je ale způsob, jakým ho Ukrajinci sestřelili. Rusové letěli v bezprostřední blízkosti bojiště a byli sraženi k zemi raketou země–vzduch vypálenou Ukrajinci z velmi krátké vzdálenosti. Neznáme okolnosti, za kterých se pilot vydal na tak riskantní misi. Možná dostal hloupý rozkaz, možná byl mimořádně nerozumný a možná to bylo proto, aby někoho zachránil. V každém případě vystavil sebe i posádku smrtelnému nebezpečí.

Přesto k jejich záchraně nechybělo mnoho. Střela sice vrtulník vážně poškodila, ale pilot ho

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější