Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zamaskoval se za Afghánce a přišel do Evropy: „Co bych dělal, kdyby se loď potopila? Plaval.“

Matthieu Aikins. Foto: Kiana Hayeri
Matthieu Aikins. Foto: Kiana Hayeri

Když se v roce 2016 jeho kamarád rozhodl opustit Afghánistán a dostat se s pomocí převaděčů do Evropy, převlékl se kanadsko-americký novinář Matthieu Aikins za uprchlíka a na cestu se vydal s ním. Jejich pouť trvala čtyři měsíce, vedla přes Turecko, Středozemní moře i obávaný řecký tábor Moria. „Zdi lidi nezastaví před tím, aby přecházeli na druhou stranu. Jen vytvářejí větší nelegální, kriminální průmysl. Politici a převaděči jsou v podstatě jen dvě strany jedné mince,“ říká v rozhovoru Aikins, který o své cestě s afghánskými uprchlíky napsal reportážní knihu.

V rozhovoru se mimo jiné dočtete:

  • Proč se rozhodl převléct za uprchlíka a vydat se na nebezpečnou cestu s kamarádem?
  • Jaký to byl pocit, plavit se s uprchlíky v nafukovacím člunu a nevědět, jestli cestu všichni přežijí?
  • Jak moc je u příběhu, kde je novinář sám jeho součástí, namístě uvažovat o novinářské nestrannosti?
  • Do jaké míry lze jeho svědectví považovat za autentické?
  • A jak jej celá zkušenost změnila?

V roce 2016 zemřelo na středozemní migrační trase podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci více než pět tisíc lidí. Evropské hranice se pro migranty a uprchlíky v té době opět zavřely, na cestě z Blízkého východu do Evropy hrozila smrt na vodě i na souši, podmínky v táborech byly otřesné. Proč by si někdo vybral, že toto peklo dobrovolně absolvuje, i když nemusí?

Na začátku byla pro mě hlavním důvodem novinařina. Příběh o tom, co se děje na hranicích Evropy, byl velmi důležitý, veřejnost si zasloužila dozvědět se víc. A nejlepší způsob, jakým může novinář získat informace, je z první ruky – když věci vidí na vlastní oči a slyší na vlastní uši.

Z Afghánistánu se tehdy rozhodl odejít i jeden z mých nejlepších přátel, z čehož se stal druhý důvod, proč jsem se na tuto cestu rozhodl vydat. Chtěl jsem jít s ním a o jeho příběhu napsat. A jak jsme postupovali, tenhle druhý důvod se pro mě stával stále důležitějším. Několikrát jsem se ocitl v situaci, kdy bylo velmi náročné vybrat si mezi tím, abych zůstal pozorovatelem, a nestal se aktivním účastníkem, který pomáhá svému příteli i dalším. Oddělit sebe sama od příběhu bylo stále náročnější.

K výzvám, které cesta představovala z novinářského úhlu pohledu, se ještě dostaneme, ráda bych však ještě na začátek upřesnila, co přesně se v roce 2016 dělo ve světě. Mezinárodní situace byla velmi specifická – v roce 2015 do Evropské unie přišel více než milion lidí, následně se však hranice opět zavřely. Jaká byla situace v Afghánistánu? Proč se váš přítel a kolega, který v knize vystupuje pod jménem Omar, rozhodl odejít právě tehdy?

Omar vyrostl v exilu, v Pákistánu a Íránu, jako dítě uprchlíků. Jeho rodina patřila k obrovské skupině Afghánců, kteří se plní naděje z budoucnosti, nové éry demokracie a míru v roce 2001 vrátili domů. Ale jak se situace v zemi zhoršovala, podobně jako mnozí jiní Afghánci, i Omar ztratil naději.

Období kolem roku 2016 bylo momentem, kdy americké jednotky a jednotky NATO z Afghánistánu odcházely, násilí se stupňovalo, ekonomická situace se zhoršovala a stále více Afghánců zemi opouštělo. Omar pracoval pro NATO a mezinárodní síly jako tlumočník, měl tedy mít možnost získat víza do Spojených států. Kvůli byrokratickým překážkám a odkladům musel ale nakonec zemi opustit ilegálně, s převaděči, jako uprchlík. A když se podíváte na to, co se stalo loni – kolaps vlády, příchod Tálibánu – zdá se, že se v té chvíli rozhodl správně.

Na cestu z Kábulu jste vyrazili v létě 2016. Jaký byl tehdy váš plán? Měl vůbec nějaké geografické či časové kontury?

Náš plán se neustále měnil, což samo o sobě představovalo problém. Uprchlíkům se to děje neustále – žijete v obrovské nejistotě, protože jedny dveře se zavírají a jiné otevírají. I my jsme tedy prošli mnoha různými scénáři a cesta nám trvala déle, než jsme čekali.

V zásadě byl ale Omarův plán jednoduchý:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Rozhovory

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější