Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (253. den): Ruský útok u Vuhledaru zastavily bahno a těžké ztráty. Námořní pěchota ztratila za dva dny více lidí než v Čečensku

Foto: ukrajinská armáda
Foto: ukrajinská armáda
  • Nový ruský útok se utopil v krvi a bahně, velitel praporu Vostok vysvětluje, co se stalo.
  • V Chersonu se něco děje, ale nic nenasvědčuje rychlému ústupu Rusů.
  • Extremista Dugin chodí do Kremlu, to není dobré znamení.
  • Mapa dne –⁠ Cherson a okolí.
  • Videa dne –⁠ Zuzana 2 se poprvé objevuje v boji; opuštěný ruský checkpoint v Chersonu; v zajateckém táboře u Moskvy nutí Ukrajince zpívat ruské písně; ukrajinský hřbitov –⁠ ztráty musí být obrovské.

Informace v tomto textu jsou shrnutím událostí ze čtvrtka 3. listopadu. Aktuální stav na některých místech už může být jiný.

Nový ruský útok se utopil v krvi a bahně; velitel praporu Vostok vysvětluje, co se stalo. Začátkem týdne ruské zdroje informovaly o významném útoku a úspěchu v obci Pavlivka u Vuhledaru. Případný postup tímto směrem by byl hrozbou pro jihovýchodní cíp ukrajinské fronty a pomohl by Rusům odblokovat důležitou železnici, kterou nemohou využívat, protože je příliš blízko ukrajinských dělostřeleckých pozic.

Mimochodem, ruská armáda oznámila dobytí Vuhledaru už jednou, a to v dubnu nebo květnu, dodnes ale nedosáhla ani jeho hranic. To jen tak na okraj k důvěryhodnosti tvrzení Rusů.

Ruské zdroje byly zpočátku nadšeny vyhlídkou na důležité vítězství, které Rusové po sérii těžkých porážek velmi potřebují. V pátek už byl tón podstatně opatrnější. Prozatím lze s jistotou říci, že ruský postup se za dramatických okolností zastavil. To potvrzují právě ruské zdroje.

Prvním z nich je Alexander Chodakovskij. Před rokem byl šéfem speciální jednotky Alpha ukrajinské tajné služby SBU. Přešel na ruskou stranu a stal se velitelem praporu Vostok. Ve čtvrtek z této pozice o útoku na Vuhledar ve svém kanálu na Telegramu napsal:

„Z mého mlčení je asi jasné, že o ofenzivě směrem na Vuhledar se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější