Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zelenskyj strhl Putinovi masku, teď Rusko místo strachu vyvolává opovržení. S teroristickým státem vyjednávat nelze

Ruský prezident Vladimir Putin na summitu v Uzbekistánu. ČTK / AP / Sergei Bobylev
Ruský prezident Vladimir Putin na summitu v Uzbekistánu. ČTK / AP / Sergei Bobylev

S Ruskem nelze vyjednávat, i když by toho nyní Putin na Ukrajině rád dosáhl. Novinářka Ekaterina Kanakova ze zakázané stanice Echo Moskvy ve svém komentáři vysvětluje proč.

„Rusko s teroristy nevyjednává, ale likviduje je,“ prohlásil Putin v roce 2004, když se ozbrojenci zmocnili školy v Beslanu. Ukázalo se, že tato zásada funguje pouze v případě, že jsou rukojmími děti, ale jakmile jde o peníze, lze tento postulát ponechat v Kremlu a jet si do Petrohradu potřást rukou s Tálibánem. Možná to netušíte, ale Tálibán je v Ruské federaci stále zakázanou organizací. A každé médium, které se o ní zmíní, musí uvést, že tato organizace je v Rusku zakázaná, jinak dostane pokutu nebo varování od cenzurního úřadu Roskomnadzor.

Jak je tedy možné, že nebyli pokutováni všichni účastníci ekonomického fóra v Petrohradě, jehož se zástupci Tálibánu účastnili? A vůbec – podpora teroristů je přece trestným činem. Jenže samo Rusko se také stalo teroristou. A právě tento terorista si nyní vzal část území sousedního státu jako rukojmí a požaduje zahájení vyjednávání. Ach, jak se to všechno vyvrbilo! Kremelský vůdce je zahnán do kouta a sní o mírovém urovnání. Ale každý ví, že smlouva s ďáblem zabíjí každého, kdo ji podepíše, samozřejmě kromě ďábla samotného. Rusko se svého času dohodlo i s Čečenskem – kolaboranti a zrádci svého lidu nakonec z nezávislé republiky udělali mučírnu. Pojďme se podívat, proč s Putinem nelze vyjednávat.

Zaprvé: Jak se někdo může na něčem dohodnout s lidmi, kteří neustále lžou a neplní žádné ze svých slibů? Kdo může zaručit, že po podepsání nějakých dokumentů svá vojska stáhnou a znovu nezaútočí? Přesně tak – nikdo. Propagandisté budou jakoukoli mírovou dohodu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější