Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zemanovo veto je mstou za osekání jeho peněz, zní z koalice. Daně zaměstnancům nechtějí zvyšovat ani Piráti

Rozpočet prezidentské kanceláře se snížil o 2,55 milionu korun. Foto: ČTK
Rozpočet prezidentské kanceláře se snížil o 2,55 milionu korun. Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman vetoval novelu rozpočtu na letošní rok, který počítá se schodkem ve výši 375 miliard korun. Zeman svůj krok odůvodnil daňovou strategií vlády. Vadí mu, že kabinet nepřistoupil k opětovnému zavedení superhrubé mzdy. Tu poslanci zrušili před dvěma lety, krok reálně vedl k výraznému snížení daně z příjmů.

„Důvodem mého veta je skutečnost, že příjmová stránka rozpočtu je nižší, než by mohla být, pokud by předložené novele zákona o státním rozpočtu na rok 2022 předcházela novela zákona o daních z příjmů,“ napsal prezident Miloš Zeman v dopisu předsedkyni Poslanecké sněmovny.

„Rozpočet tak vychází ze snížené daňové sazby u příjmů fyzických osob, čímž vzniká rozpočtový výpadek ve výši 90 miliard korun, to jest přibližně čtvrtina rozpočtového deficitu,“ napsal prezident. Právě před dvěma lety Zeman uvedl, že zákon má být pouze dočasný, na dva roky. K tomu ale nedošlo a ve finálním legislativním návrhu dvouleté časové okno chybělo.

Není přitom jasné, proč Zeman vetoval letošní rozpočet, a ne rozpočet na příští rok. Superhrubá mzda totiž vstoupila v platnost začátkem roku 2021. Na nesoulad již upozornil také ministr financí Zbyněk Stanjura, podle nějž by se na Pražském hradě „měli naučit počítat roky“. „Můžeme jen spekulovat, jaké jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Veřejné finance

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější