Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Republikáni si ohraničili okrsky, aby zvýhodnili své voliče, říká americký politolog Pineda

Poslanec Beto O'Rourke a senátor Ted Cruz bojují o cenné místo v americkém Senátu. Foto: Sergio Flores, Reuters
Poslanec Beto O’Rourke a senátor Ted Cruz bojují o cenné místo v americkém Senátu. Foto: Sergio Flores, Reuters

Přesně za týden se konají takzvané midterms, americké volby do Senátu, Sněmovny i vedení jednotlivých států. Podle tradičního politického koloběhu je obvykle vyhrává strana, jejíž kandidát prohrál prezidentské volby, tedy v tomto případě demokraté. Jenže Donald Trump přepisuje všechna zaběhnutá pravidla a republikáni mají podle předvolebních průzkumů v rozhodujících soubojích náskok. První volební místnosti se už otevřely před řádným termínem a hlásí rekordní zájem voličů. Úplně nejvíc lidí přišlo volit v Texasu. Proč je právě tento stát zásadní, vysvětluje v rozhovoru pro Deník N politolog a profesor Texaské univerzity v El Pasu Richard Pineda.

V čem jsou zrovna volby v Texasu tak výjimečné?

Už jen kvůli penězům, které kandidáti do Senátu vybrali. Je to naprostý rekord v americké politické historii. Ke konci minulého týdne překročili hranici 100 milionů dolarů. Demokratický kandidát Beto O’Rourke dostal od lidí 70 milionů, republikán Ted Cruz zbytek. Lidé si původně mysleli, že v tak červeném, tedy republikánském státě, jako je Texas, nemá někdo jako O’Rourke šanci. A pak viděli ty objemy peněz a museli změnit názor.

Čím je přesvědčil?

Zajímavé je, že O’Rourke, nebo prostě Beto, jak mu všichni říkají křestním jménem, má velkou část peněz od malých dárců. A určité procento z nich jsou lidé, kteří ani v Texasu nežijí. Vyrazil žádat o peníze, ještě než v Texasu oznámil kandidaturu. Byla to jeho příprava na kampaň. To mu teď Cruz vyčítá – že ho financují lidé mimo Texas, kteří se tím snaží ovlivnit dění uvnitř Texasu. A že tím podle něj do Texasu proudí „liberální peníze“.

Má pravdu?

Má pravdu v tom, že O’Rourke míří na umírněné, bělošské republikány a snaží se je přesvědčit, aby mu dali přednost i přesto, že je demokrat. Podle posledních údajů je poměr republikánů a demokratů v Texasu 2:1.

Tak jak to, že O’Rourke ztrácí na Cruze jen pět procent?

Možná se to na první pohled nezdá, ale v Texasu je několik silných demokratických oblastí, obzvláště kolem větších měst, a El Paso, odkud jsem já, je tou nejvýraznější. Naopak republikánské hlasy přicházejí hlavně z menších měst, vesnic a zemědělských oblastí. Nicméně aby mohl Beto vyhrát, potřebuje, aby přišlo volit hodně lidí. Když se podíváte na čísla lidí, kteří přišli volit v předtermínu (specifikum amerických voleb, kdy lidé mohou jít volit v předstihu, pozn. red.), v Texasu už teď jde o zcela rekordní množství lidí, třikrát tolik co ve volbách před čtyřmi lety a nejvíc z celé země. O’Rourke navíc nic nepodcenil a pyšní se tím, že byl osobně v každém z 254 volebních okrsků Texasu.

Neumím si představit, že bych jako republikánka volila demokratického kandidáta. Zvlášť když jsou odhady tak těsné a je jasné, že je třeba každý hlas.

Přesně proto míří O’Rourke na ty republikánské voliče, kteří nesouhlasí s prezidentem, moc nemusí Teda Cruze a on je přesvědčí, aby volili proti své ideologické základně. I když vnímám kolem O’Rourka velké nadšení, zatím se mi nezdá, že by se mu právě tohle výrazněji dařilo.

Politolog Richard Pineda z University of Texas, El Paso. Foto: UTEP

V Texasu žije až 40 procent voličů původem z Jižní a Střední Ameriky, takzvaní Latinos. Koho ti budou volit?

Víte, byla by chyba si myslet, že Latinos jsou jedna homogenní skupina lidí, kteří se rozhodují stejně. Pro obě strany jsou ale jejich hlasy ohromně důležité a Cruz i O’Rourke si dávají záležet na tom, aby k nim mluvili ohleduplně. Beto dokonce namluvil politické vzkazy ve španělštině. Platí ovšem, že Latinos je obvykle těžké přimět volit. Registrují se, ale k volbám už nepřijdou.

Dotýkají se tyto volby prezidenta Trumpa, nebo ne?

Od té doby, co tu v Texasu byl, je to daleko zřetelnější. Prezident je tu ohromně populární a jeho tým musel dokonce změnit stadión za dvakrát větší, tak velký byl o jeho vystoupení zájem. Tyto volby jsou lakmusovým papírkem a rozhodující zkouškou Donalda

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

Donald Trump

Rozhovory

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější