Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Továrna za sto miliard má být budoucností Česka. Proč ji u Plzně nechtějí a kde udělala vláda chybu

Letiště v Líních na Plzeňsku. Na pozemcích by mohla stát továrna na baterie do elektromobilů koncernu Volkswagen. Foto: ČTK
Letiště v Líních na Plzeňsku. Na pozemcích by mohla stát továrna na baterie do elektromobilů koncernu Volkswagen. Foto: ČTK

Necelé dva měsíce zbývají do rozhodnutí o tom, zda v Česku vyroste továrna za sto miliard, která může pomoci českému automobilovému průmyslu v nové, elektrické době. O tom, zda bude továrna stát v plzeňských Líních, rozhodnou německý koncern Volkswagen a jeho dceřiná firma Škoda Auto. Zatímco vláda projekt plně podporuje, místní samosprávy mají řadu výhrad. Část z nich plyne z toho, že stát s obcemi o projektu jedná málo a na poslední chvíli.

Hustá mlha překrývající cestu mezi opuštěnými bunkry a malými sklady upomíná, že letošní rok se pomalu chýlí ke svému konci. Právě do té doby se chce automobilový koncern Volkswagen rozhodnout, kde postaví továrnu na baterie pro elektromobily, takzvanou gigafactory. Vyrůst může i zde, na místě bývalého vojenského letiště v Líních u Plzně.

Wolfsburgská společnost ale pro stavbu zvažuje i Polsko a Maďarsko. Továrna má zajistit, že i v nastupující době elektromobility bude evropský automobilový průmysl konkurenceschopný a nezlomí se pod sílícím tlakem z USA nebo Číny.

Areál v Líních je teď pátým nejvytíženějším letištěm v Česku. „Jedním z důvodů, proč jsme se pro něj rozhodli, byla dlouhodobá perspektiva, kterou to pro nás mělo,“ vysvětluje v hangáru číslo 3 Miroslav Tomana, jeden ze členů spolku Classic Trainers, který na letišti v Líních sídlí.

Hangár si milovníci starých letadel pronajali před necelými deseti lety, investovali do něj vlastní peníze i čas tak, aby mohl sloužit jako místo setkávání pro desítky členů spolku. Poslední velké investice se na letišti Líně uskutečnily na přelomu 80. a 90. let, kdy se po dráze proháněly armádní migy.

Miroslav Tomana, jeden ze členů spolku Classic Trainers. Ten sídlí v hangáru číslo tři. Foto: Michal Tomeš, Deník N

Právě lidé kolem líňského letiště jsou nejhlasitějšími a nejaktivnějšími odpůrci vybudování gigafactory na západě Čech. Petici s více než deseti tisíci podpisy předali předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS), na polovinu listopadu chystají setkání s piloty z celé republiky.

„Pokud nám za humny běží válka, každá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Automobily

Podnikání

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější