Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pořadatel summitu COP27 Egypt lavíruje mezi Západem a Ruskem

Prezidenti Egypta a Ruska Sísí a Putin na summitu G20 v japonské Ósace v roce 2019. Foto: Kreml, kremlin.ru
Prezidenti Egypta a Ruska Sísí a Putin na summitu G20 v japonské Ósace v roce 2019. Foto: Kreml, kremlin.ru

Egypt stojí nejen geograficky mezi Afrikou a Asií, ale i geopoliticky mezi Západem a Ruskem – je totiž spojencem jak Washingtonu, tak Moskvy. Káhira se tak od začátku ruské války na Ukrajině snaží vztahy s oběma mocnostmi opatrně vyvažovat a udržet. A teď se u příležitosti konání mezinárodního klimatického summitu OSN COP27 snaží svou image vylepšit.

Egypt si v uplynulých dekádách dokázal vybudovat pevné vazby a vřelé vztahy jak s Ruskem – se kterým jej pojí partnerství ještě z dob Sovětského svazu –, tak se Spojenými státy. Ruský útok na Ukrajinu však Káhiře zamíchal kartami. Pro severoafricko-asijskou zemi je totiž spojenectví s oběma mocnostmi velmi cenné. Druhá nejbohatší země Afriky se proto snaží udržet si i nadále neutralitu.

Káhirské kličkování dobře ilustruje už březnové hlasování o rezoluci OSN o válce na Ukrajině, při kterém Káhira sice pod tlakem USA a jejich spojenců invazi odsoudila, nedlouho na to však prezident Egypta Abdel al-Fattáh as-Sísí zatelefonoval Vladimiru Putinovi a potvrdil mu odhodlání své země ke spolupráci s Ruskem. As-Sísí také v červnu označil ruskou invazi na Ukrajinu jako „rusko-ukrajinskou krizi“ a upozornil, že jeho země dává přednost „jazyku dialogu a mírovým řešením“.

V očích Západu se dlouhodobé spojenectví autoritářské egyptské vlády s Ruskem jeví jako problematické. Káhira se tak před zahájením právě probíhajícího klimatického summitu COP27 snažila svou image poupravit aspoň jinak –

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Afrika

Arabský svět

Blízký východ

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější