Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nostalgie i nevinnost Rychlých šípů: Jak obstojí Foglarovy příběhy v dnešní době?

Kreslíř Rychlých šípů Marko Čermák. Foto: Richard Klíčník
Kreslíř Rychlých šípů Marko Čermák. Foto: Richard Klíčník

Když nakladatelství Albatros v půlce října uspořádalo autogramiádu k vydání sebraných a zrekonstruovaných příběhů Rychlých šípů Jaroslava Foglara, které kreslil Marko Čermák, nenašli jste mezi chlapci a děvčaty čekajícími na podpis nikoho pod čtyřicet. Přesto na Rychlých šípech pořád něco je. Něco, co táhne. Ale najít onu tajnou ingredienci, to není jen tak.

Albatros získal před nedávnem od českých skautů práva k vydávání díla Jaroslava Foglara. Nakladatelství se zhostilo celého odkazu svědomitě a fanoušci Jestřábových příběhů se tak dočkali důstojného vydání jeho knížek a komiksů v jednotné podobě a kvalitní grafické úpravě.

Přesto nikdo nečekal, že s vydáním vyčištěných Rychlých šípů kreslených Janem Fischerem zažije Česko další vlnu mánie spojené s chlapeckou pětkou starou víc než 80 let.

Zrestaurované opulentní vydání ale zabralo a v současnosti je prodáno více než dvacet tisíc výtisků. Je logické, že následovala kniha věnovaná kompletním příběhům druhého kreslíře, Marko Čermáka. O jeho cestě k Rychlým šípům, ale i k samotnému Foglarovi se v nové knize dočtete ve dvou lehce se překrývajících statích Martina Foreta.

Marko Čermák – druhý, ale rád

Jen v krátkosti shrňme, že po uvolnění poměrů v roce 1968, tedy osm let po Fischerově smrti, hledal Foglar spolu s redakcemi časopisů nového partnera. Šlo to ztuha, Foglar byl náročný, Česko tou dobou vhodnými komiksovými kreslíři neoplývalo, navíc

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dětské knihy

Komiks

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější