Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Německý vztah k Číně zvedá mnohá evropská obočí. Scholz letí pod palbou kritiky do Pekingu

Německý kancléř Olaf Scholz stráví v Pekingu 11 hodin. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Německý kancléř Olaf Scholz stráví v Pekingu 11 hodin. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Německý kancléř Olaf Scholz odlétá na návštěvu Pekingu. Nejenže bude prvním lídrem členské země Evropské unie, který tak učiní od začátku pandemie covidu-19 i znovuzvolení Si Ťin-pchinga do čela komunistické strany na nezvyklé třetí funkční období; rovněž do Číny cestuje v době, kdy čelí kritice mimo jiné za odprodej velkého podílu v největším německém přístavu čínské firmě. Současně také možná vysílá signál o tom, že Německo si jde v čínské politice vlastní cestou.

Odprodej zásadního podílu hamburského přístavu čínské firmě a kancléřova návštěva Pekingu. To jsou důvody současné kritiky, která se na německou vládu snáší nejen doma, ale i ze zahraničí. Podle mnohých názorů by si totiž měly země Evropské unie od Číny a jejího vlivu prostřednictvím investic držet spíše odstup a zaujmout opatrnější a méně naivní pozici. Šéf německé vlády Olaf Scholz se však kritice navzdory rozhodl odjet – sám, jen s týmem podnikatelů.

Někteří kritici pátečního setkání kancléře s čínskými politiky tak namítají, že je načase se rozloučit s příkladem jeho předchůdkyně Angely Merkelové, která ekonomické vazby s autoritativní komunistickou zemí pragmaticky prohlubovala. Německo spolu s ostatními zeměmi EU by se podle nesouhlasných hlasů měly od nich naopak oprostit. Například Spojené státy ve vztahu s Pekingem dlouhodobě razí cestu tvrdého postoje.

Závislost na další autokratické zemi

Jako příklad nevýhodného partnerství a závazku slouží Německu jeho závislost na ruské energii, která se v posledních měsících prokázala jako velmi problematická. Krize otevřela další téma – zda není těžká závislost německého průmyslu na Číně škodlivá.

Evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton v pondělí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Evropská unie

Německo

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější