Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Budoucnost vypadá temně, záblesky naděje proto potěší

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier, který se považoval za nástupce kancléře Willyho Brandta a jeho usmiřovací politiky vůči Rusku, se nyní od jeho odkazu odvrátil. Foto: ČTK/AP
Německý prezident Frank-Walter Steinmeier, který se považoval za nástupce kancléře Willyho Brandta a jeho usmiřovací politiky vůči Rusku, se nyní od jeho odkazu odvrátil. Foto: ČTK/AP

Komentář Martina M. Šimečky: Německý prezident po návštěvě Kyjeva pronesl důležitý projev, v němž uznal selhání dlouhodobé německé politiky vůči Rusku.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Máte-li pocit, že je svět vzhůru nohama, nejste sami. Bývalý americký ministr financí Lawrence Summers prohlásil, že nic podobného současné „polykrizi“ ještě nezažil, a to se světovými záležitostmi zabývá „už 40 let“.

Historik Adam Tooze, světová intelektuální celebrita, píše v deníku Financial Times, že k velkým krizím docházelo i v minulosti, například k ropnému šoku v 70. letech, ale i tehdy bylo možné najít konkrétního viníka a jednoduchá řešení. Někdo mohl věřit, že zničení kapitalismu vše vyřeší, jiný naopak vkládal naděje do kapitalismu v jeho neoliberální podobě.

Dnešní polykrize je však natolik složitá, že jednoduché řešení neexistuje, a Tooze nám radí, abychom se připravili na „chůzi po laně“, protože právě tak nejistá budoucnost je.

Aby toho nebylo málo, slavný ekonom a prorok doby temna Nouriel Roubini (předpověděl finanční krizi v roce 2008)

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Německo

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější