Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Denní počty naočkovaných nemáme, přiznal Babiš. Ministerstvo původně nezveřejňování dat vysvětlovalo jinak

Andrej Babiš přiznal, že stát nemá denní přehled o tom, kolik lidí už prošlo očkováním. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Andrej Babiš přiznal, že stát nemá denní přehled o tom, kolik lidí už prošlo očkováním. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Minulý týden vyvolalo kritiku rozhodnutí ministerstva zdravotnictví zveřejňovat počty naočkovaných pouze jednou týdně. Resort argumentoval tím, že méně časté zveřejňování údajů má přispět ke „snazší orientaci“. Premiér Andrej Babiš ale dnes přiznal prozaičtější důvod – ani vláda podle něj čísla každý den nemá. Na tom, aby byla data k dispozici online, chce teprve pracovat.

Banální otázka „Kolik lidí už jsme stihli naočkovat?“ se v Česku stala zdrojem zmatků a protichůdných vyjádření. Odpověď na ni totiž není – na rozdíl od jiných zemí – snadno k nalezení na webu. Jak už Deník N informoval, ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo čísla publikovat jen jednou týdně.

Poslední oficiální číslo – 19 918 – je tak přesně týden staré, platí pro středu 6. ledna 18.00. Na aktualizaci si musí zájemce počkat do čtvrtka.

Jenomže – mezitím premiér Andrej Babiš (ANO) několikrát přišel s vlastními počty. Poprvé už minulý týden.

„Zatím bylo očkováno přibližně 40 tisíc lidí,“ prohlásil Babiš v rozhovoru pro sobotní Právo. Okamžitě se objevily pochybnosti, zda se mohl počet naočkovaných během pouhých maximálně dvou dnů zdvojnásobit.

Dnes přišel Babiš s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější