Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Odmítl za koně peníze, které by ho zajistily do konce života. Teď na něm nejspíš pojede na olympiádě

Aleš Opatrný patří společně s Annou Kellnerovou mezi nejlepší české parkurové jezdce. Foto: Roman Vondrouš, ČTK
Aleš Opatrný patří společně s Annou Kellnerovou mezi nejlepší české parkurové jezdce. Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Elitní čeští parkuristé se dnes před obědem dozvěděli, že místo Ukrajinců pojedou na olympijské hry do Tokia. Chybět by tam neměl ani Aleš Opatrný, kterému účast poprvé těsně unikla už v roce 2004 v Aténách. „Když olympiáda člověku utíká několikrát o jedno postupové místo, užívá si to teď o to více,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

Na olympiádu pojede čtyřčlenný český tým, budete jeho součástí i vy? 

Doufám, že v týmu budu, ale to samozřejmě momentálně není věc, kterou řešíme. Teď jsme hlavně rádi, že jsme se kvalifikovali. Tu zprávu jsme se dozvěděli teprve okolo jedenácté hodiny, takže hlavně slavíme, že se Česká republika dostala na olympiádu poprvé v historii jako tým.

Ukrajina sice byla po kvalifikaci v Maďarsku před námi, ale chyběla jim druhá část podmínek kvalifikace, kterou podcenili. Takže jsme je jako druzí z olympijské kvalifikace nahradili.

Kolik jezdců, kteří splňují olympijské limity, má česká reprezentace k dispozici ?

Jedou tři jezdci a jeden náhradník. Momentálně nás je pět, kteří mohou na olympiádě startovat. Do her tedy musí zůstat zdravých pět jezdců a pět koní. Koncem července budeme rozhodovat, kdo pojede.

Jestli budeme mít „komfort“, že budeme moci vybírat z pěti jezdců, bude to fantastické. Může se ale taky stát, že se dva jezdci nebo koně zraní a zůstaneme jen tři bez náhradníka a budeme vůbec rádi, že družstvo dáme dohromady.

Do 31. prosince 2019 byl termín pro potvrzení účasti týmů na OH v Tokiu. K tomu ale bylo nutné i doložení splnění MER (Minimum Eligibility Requirement), minimálních kvalifikačních požadavků, a to u třech jezdců a koní. Ukrajinský tým tyto požadavky v daném termínu nesplnil, a tak Mezinárodní jezdecká federace přerozdělila kvóty.

Nejsme jako v Německu, kde mají dvacet jezdců, kteří by mohli jet na olympiádu. Takovou základnu u nás nemáme.

Vám unikla olympiáda poprvé už v Aténách. Předpokládám tedy, že byste do Tokia jel okamžitě.

Určitě. Je to super ještě o to více, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější