Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ve stínu moai aneb Za českým pivem až na konec světa

Tak tady – občas – dostanete i české pivo. Nebo vám to aspoň obsluha tvrdí. Foto: Tomáš Nídr, Deník N
Tak tady – občas – dostanete i české pivo. Nebo vám to aspoň obsluha tvrdí. Foto: Tomáš Nídr, Deník N

Chilský deník Tomáše Nídra: Také na Velikonočním ostrově se (byť s obtížemi) dá koupit pivo české provenience. Nechybělo mnoho a ležák podle naší receptury se tam mohl i vyrábět.

Na Velikonočním ostrově (neboli v místním jazyce Rapa Nui) mezi sochami moai se našinec může svým způsobem cítit jako doma. Stačilo zajít do Tumu Baru a proti sobě kousek od výčepu jsem spatřil na stěně malbu, na níž se chmel proplétá s větvičkami rudého ibišku. Nad tím se skví nápis Primátor. Pohlédnu doleva a na stěně z bambusu visí plakát zobrazující tři půllitry s pěnovou čepicí a nápisem Traditional Czech Beer Primátor Náchod. Takhle daleko od domoviny si české pivo musím dát. Volám obsluhu.

Ale předtím se musím k něčemu přiznat. Do Tumu Baru jsem nezabloudil náhodou. Od chilského distributora Primátora Alexe Fabrese, se kterým jsem se sešel pár dní předtím v Santiagu, vím, že právě tento podnik je jeho jediným odběratelem a že jiné české pivo na ostrově, který je vzdálen čtyři tisíce kilometrů od latinskoamerické pevniny, není.

Jenže, varuje Fabres, jeho majitel Mauricio Adams je značně nespolehlivý. Brzy se to potvrdí. Majitele opakovaně zkouším kontaktovat přes WhatsApp, ale vždy bez odezvy. Udělám tedy „přepadovku“ přímo na místě.

Dostanete, o co si řeknete

Zeptal jsem se mladého číšníka, jestli má točený Primátor. „Ano, ale je to pouze ale (vyslovuje se ejl – minipivovary oblíbený typ svrchně kvašeného piva původem z Británie, pozn. autora),“ odpovídá. Trochu se podivím, ale proč ne. Pestrost nabídky už není v českých – kdysi konzervativně ležákových – provozech neznámé sousloví. Zajdu za vrchním, abych si ho při čepování vyfotil. Ale na pípě je nálepka D’olbek, což je chilská značka piva belgického typu.

Ptám se ho nedůvěřivě, jestli je to skutečně Primátor. „Je to jen pípa od D’olbek, ale uvnitř je pivo z Česka,“ ujišťuje překotně číšník. Fotku si tedy nepořídím. Když žádám o druhé, abych český byznys na druhém konci světa podpořil, informuje mne mladík, že Primátor tou mou objednávkou zrovna došel. To jsou náhody. Místo toho ho tedy poprosím o účet. Už se ani nedivím: na lístku mám místo Primátora namarkovaný D’olbek. Jen pro čisté svědomí píši Fabresovi, zda Primátor dováží do Chile nějaké svoje aly. Dostanu zápornou odpověď.

Tak smůla – české pivo si na Velikonočním ostrově nedám. Že by moai, ty slavné sochy na pobřeží, na chmelový mok z našich krajů uvalily nějakou kletbu?

Už jednou tu totiž české pivo měli. Dokonce

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Chilský deník

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější